neděle 24. února 2019

Příkrmy Jak na to?

Zdravím vás na svém blogu,

pro každou maminku jsou příkrmy novou zkušeností. Některé začnou dávat skleničky, jiné začnou vařit. Je na to spousta názorů a vím, že ani s mým se neztotožní každá maminka/tatínek, ale tohle je můj způsob.
Já si vybrala, že budu vařit. Skleničku občas použijeme, máme to jako krizové řešení nebo když mu chci dát něco co doma nevaříme.
Naše maminky a jejich maminky to dělali jinak a dneska se to dělá jinak. Udělejte si to podle sebe jak to bude vyhovovat vám a vašemu miminku.


Jak na to? Kdy začít?

  • První co řeknu, že existuje x způsobů jak začít s příkrmy. Neříkám, že ten můj je správný. Každý rodič by si to měl uzpůsobit podle sebe jak mu to bude vyhovovat
  • Jak doopravdy poznat, že je miminko připravené? 
  • Strká si vše možné do pusy, pozorně vás sleduje při jídle nebo má častěji hlad.
  • Začíná se ukončeným 4 měsícem (pokud dáváte umělé mléko) až ukončeným 6 měsícem (pokud stále kojíte) ale je jen na vás kdy začnete 
  • Ze začátku se začíná zeleninou, někdo však začíná kaší na večer (na první lžičku je populární mrkev nebo dýně) 
  • Příkrm se nesolí, nesladí ani ničím nedochucuje do 1 roku
  • Postupuji podle pravidla 3-4 dny, kdy zkoušíme nový druh zeleniny po dobu až 4 dní. Malý hodně trpí na bolení bříška a občas má ekzémy, takže občas nevím jestli to má z příkrmu nebo to má z něčeho jiného. 
  • Proti bolení bříška mu během jídla dám probiotika v prášku s kapkou vitamínu D a rozmíchám ho na lžičce s vodou nebo čajem. Nebo mu dávám fenyklový čaj
  • S příkrmem se začíná dávat i čajík určený dětem, voda nebo převařená šťáva z ovoce s vodou, nic ale nesladíme (aspoň my nic nesladíme)
  • Do 1 roku se nepodává ani bílek ani tvaroh
  • Kravské mléko je možné použít na tepelnou úpravu příkrmů až po 1 roce a jako samostatný nápoj až po 2. roce
  •  Po ukončeném 6 měsíci můžete začít podávat pokrmy obsahující lepek
  • Nepoužíváme kečup, tatarku, majonézy ani hořčice
  • Nepodáváme uzeniny, tučné maso ani paštiky
  • Můžeme podávat kvalitní libovou dušenou šunku (kuřecí nebo krůtí) 
Tento článek je rozdělený na 2 části druhou část najdete zde: Příkrmy

Mějte se krásně a usmívejte se
Paulie

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsem na blogu

Ahoj vítám vás na novém blogu. S novým rokem chci nový nepopsaný list a proto jsem založila tento blog. Chtěla bych být co nejvíce aktivní ...